ΥπΟικ για β’ αξιολόγηση: Πήραμε τα κείμενα της συμφωνίας

«Τα κείμενα τα πήραμε» δήλωσε υψηλόβαθμος το απόγευμα της Τρίτης 25 Απριλίου παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν από την έναρξη των νέων επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών,  εννοώντας το MOU και το MEFP, ήτοι τα σχέδια συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το ΔΝΤ, αντιστοίχως. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, «αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο», διευκρινίζοντας ότι σήμερα συζητούνται θέματα του τομέα ενέργειας και του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τον υπουργό, παραμένουν μικροδιαφορές οι οποίες θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιείται η δεύτερη για το 2017 δημοπρασία για 145 μεγαβατώρες ανά ώρα και τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη συνάντηση για το θέμα της ενέργειας μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

«Τα θέματα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν αγκάθι»

Αισιοδοξία ότι τα θέματα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε κυβερνητικός παράγοντας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.
Απόψε η ελληνική πλευρά θα επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για το 40 σελίδων MOU- το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)- και το 5 σελίδων MEFP- το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο). Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές αυτές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MOU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα.

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14- 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

«Θα μπορέσουμε να έχουμε ανάσα αισιοδοξίας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης… Όλα βέβαια δείχνουν ότι είμαστε κοντά στη λύση, αλλά όπως ο θυμόσοφος λαός λέει κάλλιο γαϊροδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε», είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό “στο Κόκκινο”.

Ο ίδιος εκτίμησε πως έως τις 22 Μαΐου μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση μοιάζει με μαραθώνιο, καθώς «στόχος είναι να κλείσουν πακέτο τα θέματα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε στο τέλος του έτους να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές και σε έναν χρόνο και 4 μήνες από τώρα να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια».