Οι Αραβικές χώρες διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ

Το Ριάντ και σύμμαχοί του διακόπτουν τις σχέσεις με το Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν σήμερα Δευτέρα 5/6/2017 τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας αυτό το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία», δεκαπέντε ημέρες μετά το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, ο οποίος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να κινητοποιηθούν εναντίον του εξτρεμισμού.

Λίγο αργότερα και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. «Οι Μαλδίβες έλαβαν την απόφαση αυτή εξαιτίας της σφοδρής τους αντίθεσης στις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μικρού αυτού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό.

Το Κατάρ, το οποίο καυχάται ότι διαδραματίζει έναν περιφερειακό ρόλο και ότι επελέγη για να διοργανώσει το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ 2022, αποκλείσθηκε επίσης από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμάει φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη.
Η Ντόχα δεν αντέδρασε άμεσα στα μέτρα αυτά.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ).

Τρεις από τις χώρες αυτές (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Μπαχρέιν), καθώς και η Αίγυπτος, ανακοίνωσαν διαδοχικά σήμερα τα χαράματα τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», περιλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως το Ριάντ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του και κλείνει τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά του με το Κατάρ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλειά του από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η Σαουδική Αραβία κλείνει τα γραφεία του Al Jazeera

H Σαουδική Αραβία προχώρησε σήμερα 5 Ιουνίου στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera, ώρες αφότου αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις εξαιτίας της στήριξης που φέρεται να προσφέρει η Ντόχα στους ισλαμιστές και το Ιράν. “Το υπουργείο Ενημέρωσης έκλεισε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και ανακάλεσε την άδειά του” μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Spa.

Τα μέτρα που έλαβαν οι αραβικές χώρες του Κόλπου κατά της Ντόχα

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών.

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

Εξάλλου, τη διπλωματική εκπροσώπηση της Δημοκρατίας της Αιγύπτου από την Πρεσβεία της χώρας μας στο Κατάρ, αναλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 5/6/2017 το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αδικαιολόγητη απόφαση, λέει η Ντόχα

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ καλεί τις χώρες του Κόλπου να παραμείνουν ενωμένες

Από το Σίδνεϊ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να παραμείνουν ενωμένες, εκτιμώντας πάντως ότι η κρίση αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να παραμείνουν ενωμένες, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.

«Βεβαίως θα ενθαρρύναμε τα μέρη να καθίσουν και να μιλήσουν γι’ αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Τίλερσον στο Σίδνεϊ μετά την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ημωμένα Αραβικά Εμιράτα της διακοπής των σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία». «Αν έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν (τις διενέξεις τους), πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου».

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η Σαουδική Αραβία, κορυφαία εξαγωγός πετρελαίου, και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, και επειδή υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ.

Η Etihad Airways θα διακόψει από την Τρίτη τις πτήσεις προς και από το Κατάρ

Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι Etihad Airways ανακοίνωσε πως θα διακόψει όλες τις πτήσεις της από και πρός την Ντόχα από αύριο το πρωί και μέχρι νεωτέρας.
Η τελευταία πτήση από το Αμπού Ντάμπι για την Ντόχα θα αναχωρήσει στις 02:45 της Τρίτης 6/6/2017, τοπική ώρα , αναφέρει σε email ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.
Η κίνηση αυτή γίνεται αφού η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας αυτό το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Η Etihad ανακοίνωσε πως σήμερα οι πτήσεις της θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

H Qatar Airways διακόπτει όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία

Η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα η εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους flydubai, που έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, είχε ανακοινώσει από την πλευρά της πως αναστέλλει από αύριο όλες τις πτήσεις προς και από την Ντόχα.

Οι κινήσεις αυτές έγιναν αφού η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν σήμερα τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και προκαλώντας το χειρότερο εδώ και χρόνια ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα σε μερικά από τα ισχυρότερα κράτη του αραβικού κόσμου.