Στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει των αποφάσεων για το χρέος

Στάση αναμονής τηρούν στην αγορά ομολόγων οι επενδυτές, εν όψει των αποφάσεων που θα λάβει απόψε ή νωρίς αύριο το πρωί το Eurogroup για το χρέος.

Ο όγκος των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (HΔΑΤ) διαμορφώθηκε στα 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11 εκατ. αφορούσαν σε εντολές αγοράς . Η απόδοση του νέου 10ετους ομολόγου, λήξεως 30-01-2028, υποχώρησε οριακά στο 4,36% από 4,37% που έκλεισε χθες , με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,32% να διαμορφωθεί στο 4,04% από 4% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, περιορισμένη ανάκαμψη εμφανίζει το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1623 δολ.

Η αντίδραση των Κινέζων στον προστατευτισμό που θα θέλει να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, επηρέασε αρνητικά σήμερα το δολάριο. Σύμφωνα με δημοσίευματα του διεθνούς Τύπου, Κινέζοι αξιωματούχοιο φαίνεται να έχουν προσεγγίσει αμερικανούς ομολόγους τους σε μία προσπάθεια να «παρακάμψουν» τους δασμούς που οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν στις εισαγωγές από την Κίνα.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,182%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,215%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,268%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,324% και τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1538 δολάρια.