Συλλαλητήριο ΚΚΕ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – Διαδήλωση και σε Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών διοργάνωσε απόψε, στο άγαλμα του Βενιζελου στη Θεσσαλονίκη, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. “Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Όχι στον αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό. Ναι στη φιλία, την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών”, είπε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναφέροντας τα συνθήματα της συγκέντρωσης. Ο κ. Ζαριανόπουλος, εξήγησε τη θέση του ΚΚΕ και έβαλε κατά των “αστικών κομμάτων” για τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Όλοι στη θέση τους, λοιπόν. Με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε….Το μοναδικό κόμμα που απέμεινε, που πραγματικά είναι αντίθετο στην ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το ΚΚΕ” τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος και αφού προειδοποίησε για τις “ενδεχόμενες επιπτώσεις στους λαούς της περιοχής”, συνέχισε: “Το ΚΚΕ σας καλεί στο μόνο δρόμο διεξόδου για το λαό μας. Ελάτε μαζί του. Συστρατευτείτε με το ΚΚΕ, όπως πολλοί άλλοι που δε συμφωνούν σε όλα μαζί του…Ελάτε να συνεχίσουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας”.
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το προξενείο των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία και έγραψαν συνθήματα στο πεζοδρόμιο, ενώ ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην πλατεία Αριστοτέλους.

Διαδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη

Με συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαδηλωτές, κρατώντας ελληνικές σημαίες, πραγματοποίησαν απόψε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αφετηρία και κατάληξη της κινητοποίησης ήταν ο Λευκός Πύργος, ενώ οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Μικροένταση επικράτησε κατά την ίδια κινητοποίηση, όταν μικρός αριθμός διαδηλωτών που αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο της ειρηνικής πορείας, πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικούς και αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων (επί της οδού Τσιμισκή στο ύψος της οδού Κομνηνών), ενώ προηγήθηκαν αντεγκλήσεις με διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα ξεχωριστή πορεία.

Μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκε νέα ένταση, αυτήν την φορά επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, στην κατάληψη «Κοινωνικός Χώρος Σχολείο», που έγινε στόχος επίθεσης με μολότοφ και πυρσούς από κουκουλοφόρους. Το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Εγνατίας, όπου όμως είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία Καμάρας, μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν, πραγματοποίησαν αντιφασιστική και αντικυβερνητική πορεία, που κινήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.