ΔΕΗ: Δεχόμαστε επικοινωνιακή επίθεση – Σταθάκης: Στόχος κερδοσκόπων η εταιρία

«Η ΔΕΗ πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση», τονίζει η επιχείρηση με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού και Στρατηγικού Σχεδίου σε λίγες μέρες, θα ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά όλους τους ενδιαφερόμενους, και ότι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ εξελίσσονται θετικά.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με πτώση 9,47% στα 2,0640 ευρώ, με τη διοίκηση της επιχείρησης να καταγγέλλει υποτιμητική κερδοσκοπία εις βάρος των μετόχων της.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 14 Μαϊου 2018, 20:34

Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της ΔΕΗ από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων. Είναι φανερό πως πέφτουν στο κενό οι κατά καιρούς εκκλήσεις μας ότι η ΔΕΗ, ως εθνικό κεφάλαιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική μεν και με προτάσεις, αλλά προπαντός με υπευθυνότητα, μακριά από σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Είναι φαίνεται αδιάφορο σε ορισμένους αν έτσι, εκτός των άλλων, τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών.

Ωστόσο, η ίδια η Επιχείρηση, πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση.

Τελευταία επίθεση -αποκορύφωμα (;)- το πρόσφατο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με «αποκαλύψεις» τόσο για το Business Plan που εκπονεί η McKinsey, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ως προς την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δισ. ευρώ.

Για μεν το πρώτο, το οποίο στηρίζεται σε διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey, πέραν της ανευθυνότητας, με την αποσπασματική και επιλεκτική αναφορά για να «προκύψουν» τα συμπεράσματα που επιθυμούν οι ίδιοι, δεν προστίθεται τίποτε καινούριο. Απεναντίας, υπολείπεται των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα με υπευθυνότητα η ίδια η επιχείρηση ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017. Αποτελέσματα που η ψύχραιμη και αντικειμενική οικονομική ανάλυση αξιολόγησε στις σωστές τους διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις της Διοίκησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο πριν εκδηλωθεί η επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, σύμφωνα το Business Plan της McKinsey, η οποία στην πρότασή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, προτείνει ένα πακέτο «έξι» δράσεων που μπορούν να την οδηγήσουν στην εξυγίανση και διαπιστώνει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, ακόμη και αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της λόγω των αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και των δομικών μεταβολών στην εγχώρια αγορά.

Για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ θα πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, εκτιμά η McKinsey και προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔΕΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Γ. Σταθάκης: Υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα

Για υποτιμητική επίθεση σε βάρος της ΔΕΗ από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για καταστροφολογία.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Σταθάκης επισημαίνει τα εξής:

«Μετά τη σημαντική ανάκαμψη της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα. Δυστυχώς στο πλευρό τους έσπευσαν να ταχθούν οι κ.κ. Σκρέκας και Μανιάτης, υιοθετώντας φθηνά επιχειρήματα περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ. Στον βωμό του μικροκομματικού οφέλους, δεν διστάζουν να συντηρούν μια καταστροφολογία εις βάρος της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Μία ημέρα νωρίτερα, εφημερίδα που δείχνει να έχει αναλάβει εργολαβικά την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με δήθεν αποκαλύψεις προσπάθησε να διαμορφώσει το υπόβαθρο για την κερδοσκοπία.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: Με σειρά παρεμβάσεων ενισχύσαμε τη ρευστότητα της επιχείρησης κατά 1,2 δισ. ευρώ. Κυρίως, όμως, μέσω πλέγματος πρωτοβουλιών, διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, απόλυτα συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, στο οποίο η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, παραμένοντας υπό δημόσιο έλεγχο. Με αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να συμβιβαστούν οι κερδοσκόποι και οι συνεργάτες τους, στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ».