Η Ισπανία μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης – Τι απαντά το Μαξίμου

Ο Ισπανός Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με 3 μέλη του και 6 εμπειρογνωμόνων, τότε δεν θα γίνει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».

Να σημειωθεί ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 16/6/2017 κατά την προσέλευσή του στο Ecofin ότι αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική παραπομπή τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων για απιστία τότε δεν θα γίνει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τρεις από αυτούς είναι μέλη της Κομισιόν, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος.

«Αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν», είπε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Λ. Ντε Γκίντος και πρόσθεσε πως «το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά».