Με 48ωρη άδεια, εκτός φυλακής, ο Κουφοντίνας της 17Ν

Εξήλθε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2017 από τις φυλακές Κορυδαλλού, με 48ωρη άδεια,  ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από το Μαξίμου, σχετικά με το θέμα. Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Παρέμβαση της κυβέρνησης βλέπει η Μπακογιάννη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουφοντίνας ζήτησε διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής και το αίτημα του τέθηκε προς εξέταση από τους αρμοδίους (συμβούλιο) στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός. Σύμφωνα με δηλώσεις, στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΙ το μεσημέρι της Πέμπτης 9-11-2017, της Ντόρας Μπακογιάννη, που ο πρώην σύζυγος της Παύλος Μπακογιάννης υπήρξε θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, ο νέος αντιεισαγγελέας Εφετών, που είναι προσωπική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  συμφώνησε στην χορήγηση άδειας προς τον Κουφοντίνα, μετά από κυβερνητική παρέμβαση, σε μια προσπάθεια “αριστεροσύνης” ώστε να προσεγγίσει ξανά αριστερούς ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, το μόνο που άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις του συμβουλίου φυλακών που δεν έδιναν άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, είναι ο νέος εισαγγελικός λειτουργός.

«Ηταν η ίδια η σύνθεση του Συμβουλίου των φυλακών που είχε απορρίψει τις μέχρι τώρα αιτήσεις του Κουφοντίνα, αλλά τελευταία είχε αλλάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, ενώ τόνισε ότι «η 48ωρη άδεια Κουφοντίνα είναι μια πράξη συμβολική γιατί η κυβέρνηση ήθελε ένα άλλοθι αριστεροσύνης». «Ας έβγαινε να πει αυτό που λέμε και εμείς, ότι κακώς αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας αλλά δεν το έκανε», πρόσθεσε.

Κούρτοβικ: Τo δίκαιο συμβούλιο πήρε δίκαιη απόφαση

«Τo δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση, περιμένουμε και από εσάς και από όλους όσους ασχημονούν και παρεμβαίνουν κατά της χορήγησης άδειας», σχολίασε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ αφήνοντας αιχμές για την θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η έξοδος του κορυφαίου στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» από τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Η άδεια είναι δικαίωμα για τον κρατούμενο, δικαίωμα που αποκτήθηκε με θυσίες», είπε η Κούρτοβικ και πρόσθεσε: «Το κοινού περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων».

Ως προς τις αρνήσεις για την χορήγηση άδειας, η κ. Κούρτοβικ σχολίασε ότι το πρώτο κριτήριο αφορούσε στη μεταμέλεια, η οποία «δεν προβλέπεται από τον νόμο ως κριτήριο», ενώ το δεύτερο «παράλογο», όπως τόνισε,  κριτήριο ήταν ότι δεν έχει αλλάξει το συνειδησιακό υπόβαθρο του κρατουμένου.

Τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση, επικαλέστηκε ο Δ. Κουφοντίνας στο συμβούλιο των φυλακών για την 48ωρη άδεια

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας. «Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα», ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύμφωνα με “κύκλους” των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Οργή Μητσοτάκη – Μπακογιάνη για την άδεια σε Κουφοντίνα

Παρέμβαση για το θέμα της άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει αδιανόητη οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα, όχι μόνο για τις απεθχείς, όπως επισημαίνει πράξεις του που στρέφονται κατά της δημοκρατίας αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια για αυτές. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο Κουφοντίνας παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών.

Την οργή της εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της άδειας στον Κουφοντίνα. Σε ανάρτησή της στο twitter, η κα Μπακογιάννη δηλώνει άναυδη με αυτή την απόφαση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και καλεί όπως λέει, «τους λαλίστατους της κυβέρνησης» να πάρουν θέση για το θέμα. «Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος; Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιός θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί για δύο ημέρες ελεύθερος;» διερωτάται η κα Μπακογιάννη.

Ο Κουφοντίνας δικαιούται άδεια, λέει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα την είχε πάρει νωρίτερα, εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός.

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων: «Το καλοκαίρι ως η εποχή του “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα» .