Μίκης Θοδωράκης: «Η Μακεδονία είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι ελληνική»

Στις 2:45 το μεσημέρι Κυριακής 4-2-2018 και με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές παραβρίσκεται πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Μίκη Θεοδωράκη τις τελευταίες ημέρες έγιναν σημαντικές προσπάθειες για να τον μεταπείσουν να μην εκφωνήσει ομιλία στο συλλαλητήριο της Αθήνας, γεγονός που υπαινίχθηκε και ο ίδιος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό. Σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του. Την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες».

Όπως ανέφερε, «τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πρόκληση των Σκοπίων, επειδή θέλουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με τη δική μας ψήφο, για να μπορούν αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ανοίγουμε τις πόρτες για να περάσει ένα ιστορικό ψέμα».

«Είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι από την άλλη μεριά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης, πρέπει να είναι η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, είναι κάτι που δεν μας αφορά. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή όχι το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται μέσω του όρου Μακεδονία ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού. Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες. Και όχι χάρτινοι όπως θεωρούνται σήμερα» πρόσθεσε.

Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι όσο ποτέ αυτά τα προβλήματα, τόνισε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

«Εάν υποχωρήσουμε αύτη τη στιγμή από τη θέση μας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» επεσήμανε προσθέτοντας: «Η υποχώρηση από την εθνική γραμμή θα έχει συνέπειες για τη χώρα, θα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν με το σύνταγμά τους».

«Οι παραχωρήσεις του κ. Ζάεφ είναι σκέτο κουτόχορτο, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία» τόνισε καθώς όταν αναγνωριστούν τα Σκόπια με το νέο όνομα και αφού έχει πάρει ότι θέλει ο κ. Ζάεφ τότε θα αλλάξει ξανά τις ονομασίες σε αεροδρόμιο και πλατείες.

«Η Μακεδονία είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι ελληνική» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης στην πλατεία Συντάγματος.

Κεντρικοί ομιλητές στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.