Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε “πανδημία” τον κορονοϊό – 1.500 κρούσματα σήμερα μόνο στην Λομβαρδία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κήρυξε την επιδημία του κορωναϊού πανδημία, λέγοντας ότι οι περιπτώσεις έξω από την Κίνα έχουν αυξηθεί 13 φορές. Κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ για τις λοιμώδεις ασθένειες είπε σε μέλη της Βουλής ότι ο παθογόνος παράγοντας είναι 10 φορές πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

«Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα μόνο στην Λομβαρδία»

Συναγερμό σημαίνει και πάλι ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα. «Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορονοϊού μόνον στην Λομβαρδία» και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.

Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τις ώρες αυτές, εξετάζει την δυνατότητα να ληφθούν -σχετικά σύντομα- νέα, πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης για τις περιοχές της Λομβαρδίας, Βένετο και Πεδεμόντιο.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στους 456, από τα 373 που ήταν χθες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος στους έξι.

Παράλληλα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο, δήλωσε πως η επιδημία του κορονοϊού θα έχει «σημαντική αλλά προσωρινή» επίπτωση στη βρετανική οικονομία.

Η επιδημία θα αναγκάσει μέχρι «το ένα πέμπτο» του βρετανικού εργατικού δυναμικού να εργαστεί από το σπίτι, διαταράσσοντας παράλληλα την αλυσίδα εφοδιασμού, πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις του Σουνάκ έγιναν λίγες ώρες μετά την μείωση της Τράπεζας της Αγγλίας των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μια προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων από την επιδημία.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα κρατήσει διαθέσιμα 5 δισεκατομμύρια λίρες για την ενίσχυση του βρετανικού συστήματος υγείας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Σημείωσε πως θα διατεθούν περισσότερα χρήματα αν κριθεί αναγκαίο.