Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση κτηνοτρόφων στις 24/5/2018

Θετικοί ως προς τη συμμετοχή των γαλακτοβιομηχάνων στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική Φέτας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν σε αυτήν μόνο μειοψηφικό ποσοστό, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων και για τις χαμηλές τιμές στο γάλα.

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της ίδρυσης της διεπαγγελματικής φέτας θα συζητηθεί αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα.

Κι οι δύο προαναφερθείσες αποφάσεις των κτηνοτρόφων -η διοργάνωση συλλαλητηρίου και η θετική θέση ώς προς τη μειοψηφική συμμετοχή των γαλακτοβιομηχάνων στη διεπαγγελματική φέτας- λήφθηκαν στη διάρκεια συνεδρίασης των πενταμελών επιτροπών της ΠΕΚ και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στις 8/5 στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι στην ΠΕΚ έθεσαν εκ νέου και το θέμα ίδρυσης Διεπαγγελματικής κρέατος, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη.

Κάνοντας λόγο για δεινή θέση των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που όπως τόνισε, λαμβάνουν για το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα σημαντικά μειωμένες τιμές, με την τάση να παραμένει πτωτική, ο κ. Καμπούρης επισήμανε ότι “αυτές οι τιμές που πληρωνόμαστε από τις γαλακτοβιομηχανίες, μας γυρνούν πίσω πολλά χρόνια και συγκεκριμένα στο 2006”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης γνωστοποίησε ότι συγκροτήθηκε ήδη 5μελής επιτροπή που ετοιμάζει το καταστατικό, ώστε εντός του Φθινοπώρου να πάρει σάρκα και οστά το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων κτηνοτρόφων, με στόχο “μια ενιαία εθνική κτηνοτροφική εκπροσώπηση, διατηρώντας ταυτόχρονα τόσο η ΠΕΚ, όσο και ο ΣΕΚ την αυτοτέλειά τους ως δευτεροβάθμια όργανα”.
Στο πλαίσιο αυτό, ΠΕΚ και ΣΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά και σε άλλες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται, αλλά και να οργανώσουν νέες, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.